Jag har flera gånger konstaterat att iPad är som skapad för att läsa tidningar på. Om jag fått bestämma hade vi lagt ner all produktion av tidningar på papper, delat ut läs- och surfplattor till folket och sparat sjukt mycket pengar och miljö, samtidigt som mångfalden av tidningar exploderat.
Ett lysande exempel på hur man kan lyckas med en tidning för iPad är Macpro Magazine. Det är en egentligen relativt smal tidskrift för främst Apple-användare, som förmodligen aldrig fungerat i tryckt form på grund av kostnaderna, men tack vare digital utgivning och iPad rullar Macpro på för fullt.
Jag har med stigande imponering följt utvecklingen av tidningen, trots att jag inte tillhör den självklara målgruppen. Dels för att jag som sagt älskar hela konceptet, men dels för att Macpro Magazine håller en kvalitet som ofta slår de mer namnkunniga tidningar på fingrarna.
Vid rodret står enmansarmén Joacim Melin. I likhet med undertecknad styr han skeppet oberoende av chefer, aktieägare, och andra påtryckande auktoriteter som vi insnöade nördar har så otroligt svårt för… Skämt åsido! Ni förstår vad jag menar.
Ett stort tack till Joacim för hans väldigt läsvärda och intressanta svar på mina frågor! Oavsett om du är Apple-användare, tidningsmakare, iPad-nörd eller bara allmänt gillar digitala produkter – trevlig läsning!
Det var en gång…
Vi börjar med en standardfråga: Vem är Joacim Melin?
37 år gammal datanörd (köpte min första dator, en VIC-20, när jag var åtta efter att ha delat ut reklam och sålt jultidningar och sparat ihop pengarna), trebarnspappa, frilansskribent och konsult främst inom Mac-världen i egna firman. Sedan tidigare har jag jobbat som testredaktör på tidningar som Nätverk & Kommunikation och Datormagazin samt varit chefred för Nätmagazin på samma förlag som Datormagazin. 2004 startade jag Macpro.se och jag har kört Mac och Mac OS X sedan 2001.
Hur kommer det sig att du valde att ge ut Macpro som en digital tidning? Övervägde du att trycka den över huvud taget, eller var valet självklart?
Det fanns hyfsat långt gångna planer på att ge ut Macpro på papper redan för 4-5 år sedan men förlaget som var intresserade då var inte intresserade av att investera i en ordentlig form för tidningen utan ville göra det själva för att spara pengar. Vi kom inte riktigt överrens där så jag tryckte på bromsen och det fick vara.
Sen fick tanken vila tills förra sommaren då jag började laborera med att lägga upp tester och längre artiklar i ePUB-formatet på Macpro, helt gratis. Det var roligt att kunna läsa sina alster i iBooks i min iPad men sedan blev jag pappa igen och hela tanken med att ge ut Macpro i tidningsform fick vänta lite till. Framåt November satt jag och hade ordentligt tråkigt och satte mig och lekte fram ett omslag i InDesign. Sen gjorde jag en sida till, och en sida till, och sen hade jag något som liknade en tidning.
Eftersom jag inte är formgivare över huvudtaget så såg det ju ut därefter och min gamle IDG-kollega Bo Danerius fick med varsamma händer och mycket tålamod visa mig lite alternativa omslagsidéer och till slut så gjorde jag slag i saken och la upp tidningen på Macpro för gratis nedladdning. Feedbacken blev överraskande god, där den negativa kritik som fanns var dels att formen såg ut som något katten släpat in, och dels att korrekturen var en aning bristfällig (det finns ju som bekant inget svårare än att korrläsa sina egna texter) men innehållet fick överlag tummen upp och det sporrade mig. Sen fick jag kontakt med Johan Brook och efter att han hade gjort om hela formen så tog projektet ordentligt med fart.
Att ge ut Macpro Magazine på papper idag är nästintill otänkbart – kostnaderna är för stora och tiden från det att numret är färdigt tills att det finns i läsarnas händer är för stora, man blir extremt beroende av annonsörer för att över huvudtaget gå runt ekonomiskt vilket i sig är ett problem då det är få Mac-återförsäljare som annonserar, och Apple själva har väl inte bokat en annons i en svensk tidning sedan 2003 eller något sådant.
Sen är kanske den allra största anledningen att jag tror att allt fler inte längre har tid eller lust att läsa en tidning på papper. De samlas i travar överallt och man kastar dem inte eftersom man ju betalt för dem och tänker att man ska läsa dem ”sen”. Magazin och tidningar på papper är ingalunda ett dött medium, men jag tror att det krävs något speciellt, som exempelvis The New Yorker, Wired eller Cinefix för att man ska känna en lust att ta sig tid att sätta sig ned och läsa dem.
Digital tidning, fördelar och sånt…
Varför valde du tidningsformatet framför att göra en webbsajt?
Jag har ju drivit Macpro på webben sedan 2004 och om det är något jag lärt mig så är det att webben inte inbjuder till längre läsning. Man blir lätt stressad om man har många flikar uppe och det finns alltid någon ikon eller annat på skrivbordet som blinkar till. Tanken med Macpro Magazine var att kunna ge ut längre texter, nästan essäer, om de ämnen som står mig och mina skribenter närmast. I och med iPad så insåg jag snabbt att detta var det perfekta sättet att läsa en elektronisk publikation så det fick bli iPad som Macpro Magazine utformades för.
Du har ju jobbat en del med tryckta medier, så vilka direkta nackdelar upplevde du att en digital tidning har jämfört med en tryckt?
Egentligen inga alls. Det ställer större krav på layouten när man gör form för ett digitalt magazin men där har Johan (Brook, formgivare av Macpro Magazine) hittat en i mitt tycke perfekt balans mellan bilder och text utan att sidorna blir för tunga. Det finns säkert fortfarande de som gör misstaget att bara dumpa ut sin tidning till en lågupplöst PDF och slanga upp den på Qiozk men det fungerar bara inte, dels på grund av varje tidnings fysiska storlek, och dels för att sidorna blir för detaljerade för att kunna läsas på en iPad. Ett bra exempel på det är Teknikens Värld, en tidning jag gillar, men den går inte att läsa på en iPad eftersom layoten inte ryms på en iPad-skärm.
Jag tror det största numret på Macpro vägde strax över 10 megabyte och var på 124 sidor, och det är precis på gränsen för var vi vill vara då den ska gå att köpa och ladda ner även över 3G.
Vilka nyttiga lärdomar fick du efter att du gjort klart och givit ut första numret av Macpro?
Att läsarna ställer precis lika höga krav på en gratis digital tidning som de gör på en digital tidning som kostar 25-30 kronor. Jag fick precis den feedback jag behövde eftersom jag var helt öppen med syftet med att ge ut det första numret i det skick det var och det är enormt tacksamt att ha läsare som bryr sig om innehållet eftersom man snabbt ser om man är rätt eller fel ute. Sen är ett bra kontaktnät mot leverantörerna väldigt viktigt, Apple har alltid varit enormt hjälpsamma med produktlån till Macpro och så också andra leverantörer som Logitech, Netgear, med flera.
Hur säljs Macpro idag, och vilken kanal tycker du är den bästa?
Macpro finns via fyra olika kanaler. Det första är prenumerationer via e-post där man betalar via PayPal. Det andra är via Qiozk, det tredje via Paperton och det fjärde via App Store. Jag skulle säga att det är dött lopp mellan App Store och Qiozk om förstaplatsen när det gäller säljet. Prenumerationerna ligger på andra plats och Paperton sist.
Statistik är svårt att redovisa; Qiozk är duktiga och redovisar en gång i månaden även om jag gärna hade sett ett enklare sätt att se den dagliga försäljningsstatistiken (gärna via en egen applikation i min iPad eller iPhone vilket jag föreslagit till Aggressive Development), App Store redovisar en,två,fem,tretton eller 26 veckor bakåt och det finns ingen månadsvis statistik att ta fram utan man får gå in på iTunes Connect och räkna manuellt vecka för vecka tills man får ihop siffrorna, alternativt köra grep på köploggen på webbservern.
Paperton är överlag inget vidare på sin redovisning (det är idag den 8:e Juni och jag har fortfarande inga siffror eller pengar för maj månad), man kan inte logga in själv som publisher och se statistiken (man kan inte logga in över huvudtaget utom via FTP för att ladda upp tidningen) och man kan heller inte skriva in en text om varje nummer själv utan det sköter Paperton.
Försäljningen av tidningen ökar med drygt 25 procent för varje nummer som släpps så utvecklingen ser bra ut och jag har som mål att hälften av innehållet ska vara från frilansare som jag kan betala för sitt material till hösten eftersom jag tycker det är enormt viktigt att de som hjälper mig med material också får lön för mödan, även om många (framförallt Peter Esse på Allt Om Mac, Olof Hennig som hjälper mig med korrekturläsning när han hinner och Johan Brook) ställer upp gratis i tid och otid. Av ren princip har jag betalat min applikationsutvecklare Petri Stenberg, ur egen ficka tills att det trillade in några tusenlappar i annonspengar och tecknaren Johan Wanloo köper jag illustrationer av till varje nummer för att han är trevlig och förbaskat genial.
Vilken typ av marknadsföring använder du dig av för att sälja tidningen?
Via Macpro, Twitter, vännerna på Allt Om Mac och via alla andra twittrare och bloggare som är supersnälla och hjälper mig få ut ordet om att ett nytt nummer är släppt. Jag byter annonsplatser med en del företag och bloggar och det gäller att nå ut så gott det går utan att det blir smaklöst och överkrängigt.
Så startar du en egen digital tidning!
Ponera att jag, för diskussionens skull, funderar på att ge ut en digital tidning om bloggande. Vilka tips skulle du ge mig då?
Hitta en vinkel som ingen annan tänkt på. Det är meningslöst att ge sig in och konkurrera med redan etablerade spelare. Planera 3-4 nummer framåt åtminstone. Ingen detaljplanering så men en hyfsad aning om vad tidningen ska innehålla. Att lansera en tidning är som att breaka som skivartist, det är det tredje numret, eller plattan, som är det svåra och man överlevererar gärna i de två första numrena och risken finns alltid att man bränt många ideér tills det tredje. Kommer man förbi det tredje numret rullar det på rätt bra.
Bestäm dig redan från början för 3-4 fasta avdelningar i tidningen, det blir enklare att bygga en struktur runt det och bestäm dig sedan om du ska sälja annonsplatser. Till sist, bestäm dig för vilken eller vilka distributionskanaler du vill jobba med och håll fast vid dem. Ska man publicera på App Store krävs enorm framförhållning, det är något jag lärt mig den hårda vägen.
Håll fast vid dina ideér. Feedback är viktigt från läsare och andra som du litar och lyssnar på men om du vandrar iväg för långt från din orginalidé så är det snart omöjligt för dig att fortsätta göra tidningen. Jag har exempelvis extremt svårt för skvaller som en del Mactidningar och sajter ägnar sig åt. Jag tycker det är helt ointressant vilket skomärke Steve Jobs har på sig och jag försöker alltid underbygga ideér och spekulationer med någon sorts tanke, och skvallerartiklar om att ”DETTA KAN VARA NÄSTA IPHONE” och liknande är något jag inte vill befatta mig med. Det är inget försök att vara snobbig men jag är inte intresserad av sådant material och därför skriver jag inte om det, varken i tidningen eller på bloggen, och jag tror att de som läser Macpro eller Macpro Magazine tycker samma sak som jag. Sen har jag inte de högsta besökssiffrorna, eller försäljningssiffrorna på tidningen, men det gör mig ingenting.
Det gäller också att inte stirra sig blind på försäljningssiffror. Många stora förlag har satsat hundratusentals kronor på en applikation och på en iPad-version av sina tidningar och magasin och det är pengar de inte lär hämta hem i en handvändning, i synnerhet inte när det gäller de som tar lika mycket eller mer än sin motsvarande pappersprodukt. Detta är fortfarande en marknad som är i sin linda och som kommer att växa stadigt de närmaste åren och har man tålamod och håller igen på pengarna och sätter en schysst prislapp på sin produkt så tror jag man kommer att lyckas till slut.
Och till sist – en förstående familj som accepterar att man sitter och jobbar halva nätterna med att göra klart tidningen. I vissa fall skriver jag om en artikel på 8-9 sidor ett par-tre gånger innan jag är nöjd och jag vill inte släppa något som känns halvdant eftersom det är massor med människor som betalar för Macpro Magazine varje månad.
Ett brinnande intresse för ämnet, i ditt fall Mac, är naturligtvis väldigt viktigt, men vilka andra egenskaper är bra att ha?
Att kunna skriva mycket själv är viktigt om man inte har en enorm budget att köpa in frilansmaterial för så jag antar att svaret är en hyfsat stor arbetskapacitet då man som en indie-publicist gör i princip allting själv (utöver det jag får hjälp med, det vill säga). Sen är det bra att ha erfarenhet av tidningsproduktionens alla aspekter – jag är som tidigare nämnts ingen stjärna på layout men jag vet vad jag vill ha och det hjälpte när jag pratade ned Johan vad jag letade efter i formen för Macpro Magazine.
Till sist så handlar det om ett bra kontaktnät och att jobba med rätt människor; jag fick prata form med Johan en gång om jag inte missminner mig, och sedan dess är han helt självgående och har fria händer att göra vad han vill med form och omslag, även om vi brukar bolla ideér när det gäller just omslaget. Samma sak gäller Johan Wanloos illustrationer där han tecknar ett förslag varje månad och än så länge har det varit klockrent och när det gäller Peter Esse så får han skriva om vad han vill, det blir alltid intressant och läsvärt.
Det är viktigt att kunna släppa ifrån sig ansvar och visa att man litar på dem man jobbar med, då tror jag resultatet blir bäst.
Tror du att vi kommer att få se fler tidningar som enbart ges ut i digitala versioner?
Det är jag övertygad om. Jag har planer på ett par tidningar till som kan bli bra men jag är knappast ensam om att fundera att ge ut fler digitala tidningar.
Vilket är idag din favoritutgåva av Macpro Magazine?
Svårt att välja en, men får jag välja två så är det Marsnumret och Aprilnumret. Marsnumret hade vi verkligen ordentlig tur med att få in riktigt heta testprodukter från Apple i perfekt tid och samtidigt få med artiklar om iPad 2 och andra grejer som var glödheta då. April-numret eftersom det handlade om en av mina favoritdatorer med tillhörande operativsystem genom tiderna: NeXTSTEP och de två maskinerna från NeXT.
Du är, som jag förstått det, mitt uppe i produktionen av nästa nummer av Macpro. Vad kan vi som läsare förvänta oss?
Det blir fokus på årets WWDC, givetvis, samt ett stort reportage från ett företag som reparerar iPhones, en större artikel om Mac OS X Server Lion och givetvis en hel del tester och en och annan guide.
Till sist, har du någon hälsning till mina besökare (drygt 10 procent läser på Apple-enheter, 88 procent på Windows och knappt 2 procent på Linux)!
Köp Macpro Magazine! :-) Vi skriver om en hel del ämnen som inte är 100 procent macrelaterade (Android, Linux, integration av Mac:ar i Windowsmiljöer, virtualisering, med mera) och feedback från läsare som inte är Mac-användare är enormt värdefull.
Har du ingen iPad eller iPhone kan du alltid köpa den via Paperton direkt i din webbläsare eller som prenumerant. Mer information finns på www.macpromagazine.se.
* Fotnot: Den uppmärksamme ser att länkarna till Macpro går via tkj.se – det beror på att jag av ren nyfikenhet vill veta hur stort ert intresse är för Mac och den här typen av artiklar. Jag mäter bara klick, ingenting annat, och vill du inte bistå med detta går du direkt till macpromagazine.se.